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Viticolture and Enology

Tuition fee €2,800.00 per year

To obtain a reduction in the above amount you must have requested ISEE certification for financial aid.
en.unito.it/studying-unito/tuition-fees

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ve.unito.it/do/home.pl 

Overview

This Bachelor’s degree programme enables graduates to work as OENOLOGISTS, professionals who are able to guarantee the technical and sustainable development of businesses in the wine-producing sector. In particular, oenologists work in the sector of grape growing and production of wine, sparkling wine and other related products, such as vinegar and spirits and ensure safety and quality control on the manufacturing processes and the products that are placed on the market. Graduates are able to efficiently apply the techniques learned throughout the programme to the different processes of production and raw material transformation, as well as suggesting solutions aiming at reducing business costs, promoting environmental sustainability of business choices and improving the quality of the obtainable productions.
Graduates in this Bachelor’s degree programme possess the following skills:
• fundamental knowledge in mathematics, physics, chemistry, biology and computer science;
• knowledge of the application principles and fields applied to the professional activities and the related regulations and professional ethics, the business contexts and the related economical, management and organizational aspects belonging to the whole food production chain;
• basic cognitive skills to ensure a constant update of their knowledge, including with IT tools;
• written and oral communication skills in at least one other language of the European Union in addition to the Italian language, usually English, within their specific area of expertise and for general information exchange;
• suitable skills and tools in order to collaborate in information management and communication;
• ability to work in groups, with a certain degree of autonomy and to easily integrate in new working environments.
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Il corso ha la finalità di formare figure professionali che possano svolgere il ruolo di ENOLOGO, figura in grado di garantire lo sviluppo tecnico e sostenibile di aziende del comparto viticolo ed enologico. In particolare, soddisfa le esigenze nei settori della produzione delle uve e della loro trasformazione in vini, spumanti o altri prodotti della filiera, come l’aceto e i distillati e garantisce il controllo della sicurezza e della qualità dei processi di lavorazione e dei prodotti immessi sul mercato. Il laureato è in grado di applicare con efficienza le tecniche apprese ai diversi processi di produzione e di trasformazione della materia prima, di proporre soluzioni volte alla riduzione dei costi aziendali, di promuovere la compatibilità ambientale delle scelte imprenditoriali e di valorizzare la qualità delle produzioni ottenibili.
I laureati nei corsi di laurea della classe devono:
• possedere adeguate conoscenze di base della matematica, della fisica, della chimica, della biologia e dell’informatica,
• conoscere i principi e gli ambiti delle attività professionali e le relative normativa e deontologia, i contesti aziendali ed i relativi aspetti economici, gestionali ed organizzativi propri dell’intera filiera produttiva dei prodotti alimentari;
• possedere gli strumenti cognitivi di base per l’aggiornamento continuo delle proprie conoscenze, anche con strumenti informatici;
• essere in grado di utilizzare efficacemente, in forma scritta e orale, almeno una lingua dell’Unione Europea oltre l’italiano, di norma l’inglese, nell’ambito specifico di competenza e per lo scambio di informazioni generali;
• possedere adeguate competenze e strumenti per collaborare nella gestione e nella comunicazione dell’informazione;
• essere capaci di lavorare in gruppo, di operare con definiti gradi di autonomia e di inserirsi prontamente negli ambienti di lavoro.

Career opportunities

Career opportunities for oenologists include wine growing companies and public and private companies, including tasks of technical management and product marketing; freelancing as consultants and technical assistants in the wine sector and quality control; working for laboratories for specific sector-related analysis as well as positions in public and private companies in the fields of technical assistance, management, dissemination and promotion.
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Gli sbocchi occupazionali dell’Enologo sono nelle aziende vitivinicole e negli enti pubblici e privati in cui si occupano della gestione tecnica e della commercializzazione dei loro prodotti; nell’attività del libero professionista per la consulenza e l’assistenza tecnica in campo viticolo, enologico e del controllo della qualità dei prodotti; nell’attività presso laboratori di analisi specifici del settore; nell’attività presso Enti pubblici e privati nel campo dell’assistenza tecnica, dell’amministrazione, della divulgazione tecnica e della promozione.

Apply now! Academic year 2019/20
Application deadline
Apr 14, 2019 23:59
UTC time
Studies commence
Sep 23, 2019

Application deadlines apply to citizens of: United States