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Tuition fee €2,800.00 per year

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Overview

Thanks to integrated courses using interdisciplinary approaches, students will improve their knowledge in food chemistry, microbiology, food technologies, biochemistry, genetics and hygienic, with a focus on specialised issues regarding human nutrition.

The degree programme addresses nutrition biochemistry contents with particular regard both to technological aspects linked to components, residues and additive in food, and to metabolic aspects in physiological and pathological conditions. In addition, students will have to learn the principles of medical genetics applied in the nutritional field with particular regard to nutritional genomics and to the human nutrition physiology, which are useful in order to interpret different nutritional needs. Basic notions on nutrients uptake and usage and on possible problems cause by some nutritional patterns will be provided. Students will have to know and identify the presence of microbiological alterations in tinned and commercial food, the risks linked with the presence of allergens and additives, hygienic-organisational characteristics of nutrition in the community and in the restaurant business.
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Gli studenti avranno la possibilità di approfondire, tramite corsi a contenuto integrato e con approccio interdisciplinare, le conoscenze in discipline quali la chimica degli alimenti, la microbiologia, le tecnologie alimentari, la biochimica, la genetica e l’igiene, con una attenzione specifica alle problematiche specialistiche della nutrizione umana.
Si affronteranno contenuti riguardanti la biochimica della nutrizione con particolare attenzione sia ad aspetti tecnologici legati alla evidenziazione dei componenti, dei residui e degli additivi negli alimenti, sia ad aspetti metabolici in condizioni fisiologiche e patologiche. Inoltre lo studente dovrà apprendere i principi della genetica medica applicata in campo nutrizionale con particolare attenzione alla Nutrigenomica e della fisiologia della nutrizione umana utili a interpretare le diverse esigenze alimentari.
Si forniranno le nozioni di base sull’assorbimento e utilizzazione dei nutrienti e su eventuali problematiche derivanti da alcuni schemi alimentari. Lo studente dovrà inoltre conoscere e rilevare la presenza di alterazioni microbiologiche negli alimenti conservati e di produzione industriale, i rischi connessi alla presenza di allergeni e di additivi, le caratteristiche igienico-organizzative della nutrizione delle collettività e della ristorazione.

Career opportunities

The course trains students in order to become, after the passing of the state exam if required:

• Biologists
• Graduated researcher and technicians in biology sciences
• Biochemists
• Food Biotechnologists
• Microbiologists
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Il corso prepara, previo superamento di esami di stato ove richiesto, alle professioni di:
• Biologi
• Ricercatori e tecnici laureati nelle scienze biologiche
• Biochimici
• Biotecnologi alimentari
• Microbiologi

Apply now! Academic year 2019/20
Application deadline
Apr 14, 2019 23:59
UTC time
Studies commence
Sep 23, 2019

Application deadlines apply to citizens of: United States